Recensie Mondial

"Thema-avond Het Puberbrein!"

Ruim tweehonderd ouders luisterden er woensdag 23 maart in de aula aandachtig naar een door de ouderraad uitgenodigde gastspreker. Onderhoudend, leerzaam en ook geruststellend was het praatje van Paul Abma tijdens de thema-avond over het puberbrein. Zijn boodschap in het kort: met de overgrote meerderheid van de pubers komt het goed, maar de ouders moeten daar wel wat voor doen.
Ook op de ouderavond konden de ouders niet achterover leunen. Dat begon al tijdens de inleiding. Meedoen en meedenken was het devies. Daarna ging de zaal in groepjes uiteen en werd er in klaslokalen over pubers en hun gedrag van gedachten gewisseld. Het uitwisselen van ervaringen gebeurde op een speelse manier met behulp van gesprekskaartjes. Er was herkenning en gelach. De praktijk (wat gebeurt er) is immers vaak interessanter dan de theorie (waardoor komt het).
De thema-avond was een afgewogen mix van beide. Wie kwam voor het praatje over de werking van het brein en wanneer welk deel ervan ‘af’ was, kwam aan zijn trekken (het brein is pas volwassen met 24 ongeveer). Maar ook degenen die naar oplossingen zochten voor moeilijk gedrag. Zij kregen de geruststelling dat er lotgenoten zijn (met soms bruikbare tips)  en de wetenschap dat we allen bij de opvoeding wel eens fouten maken.
Met geduld, liefde en ondersteuning groeit bijna iedere tiener uit tot een volwassene om trots op te zijn. Maar ook vandaag al zijn er kwaliteiten waarvoor ze waardering verdienen.
De Ouderraad Mondial College